I am moving to Sweden | how and why |

Hello my beautiful friends :)

This post will be a little bit different than all the other fashion/beauty related ones but since it’s a huge part of my life and a very big change, I decided to share it.

In a little bit less than 2 weeks, I’m moving to another, foreign country – Sweden.

For all of you who don’t know, I’m from Croatia. Last year I applied for Master’s programme at Swedish School of Textiles in a city called Boras, one hour from Gothenburg, after few months I got a reply that said I was accepted and that is the moment when everything changed! It was 4 months ago and at that point I though that it will take forever untill I will actually start the process of moving but here it is, so close now. My programme is a 2 year programme, it’s in english and it is, obviously, international :)

This post will be about how and why I decided to do this step in my life and how I did it.

/ croatian /

Ovaj post će biti malo drugačiji od standardnih beauty/fashion postova, ali je ovo jako velik dio mog života i odlučila sam ga podijeliti s vama ovdje :)

Za malo manje od dva tjedna selim se u Švedsku. Dosad sam živjela u glavnom gradu Hrvatske, a krajem prošle godine sam se prijavila na Diplomski studij na fakultetu Swedish School of Textiles u gradu po imenu Boras, sat vremena udaljenom od Gothenburga. Nekoliko mjeseci nakon prijave i slanja svega traženog, dobila sam odgovor da sam primljena i u tom trenu mi se preokrenuo cijeli svijet! Bilo je to pred 4 mjeseca i tad mi se činilo da će vječno trajati dok ne dođe trenutak selidbe, a sad je pred vratima.Program na koji sam se prijavila traje 2 godine i na engleskom je, odnosno, internacionalan je :)

Ovaj post će biti o tome zašto sam se uopće odlučila na ovaj korak i kako je sve to izgledalo do ovog trenutka.


boras sweden

WHY DID I DECIDE TO MOVE ABROAD & WHY SWEDEN?

There are few reasons why I decided to apply for a programme abroad. I finished Bachelor’s degree in Fashion&textile design here in Croatia and I just felt stucked here. I just couldn’t find any motivation and I’ve been noticing it for some time. I was not very satisfied with the outcome from 3 years spent at this college and I knew that I have to go out of Croatia if I want to follow my dream – to work in fashion industry one day – a proper fashion industry. I really felt like I need a change, something to move me, something new because I really didn’t feel good with what I had in that moment. It was a good moment because I already finished bachelor’s and I could have gone directly to master’s ( even though I started master’s here in Croatia in the end because I couldn’t make my mind and actually decide to move for myself). I was checking Italy first and it was very hard to find a match for my programme, but I was also thinking a lot about Sweden because (this is a completely another story) I have a boyfriend from Sweden. That part played a huge role + I found a programme in Boras that I always wanted and my decision was made in literally one day what left a lot of people confused, but it’s simple as that.

Postoji nekoliko razloga koji su me nekako natjerali da se odlučim na ovaj korak u svom životu. Završila sam preddiplomski studij ( Modni i tekstilni dizajn) ovdje u Hrvatskoj i nekako dobila osjećaj da sam zapela. Iako sam odmah nastavila s diplomskim, imala sam osjećaj da sam potpuno izgubila motivaciju, shvatila sam da nisam potpuno zadovoljna ishodom nakon 3 godine provedene na fakultetu i znala sam da za ispunjenje svojih snova – rad u modnoj industriji, ali pravoj industriji, moram van iz Hrvatske jer je ta industrija ovdje odavno utihnula. Osjećala sam da trebam promjenu, nešto što će me promijeniti, pokrenuti me, motivirati me jer se nisam osjećala dobro s onim što sam u tom trenu imala. Isprva sam puno razmišljala o Italiji, ali sam naišla na dosta problema s kompatibilnošću jer sam studirala po Bologni koju oni ne slijede na modnim fakultetima, a onda je i Švedska došla u obzir jer imam dečka Šveđanina koji tamo živi i nekako se to postavilo kao logičan odabir, a fakultet jer jedan od najboljih u Skandinaviji. Taj dio + to što sam našla program koji sam oduvijek htjela rezultiralo je time da sam doslovno u jedan dan čvrsto odlučila da ću se prijaviti što je vjerojatno pomalo šokiralo sve oko mene, ali eto, vrlo je jednostavno :)

map1


HOW DID I APPLY AND WAS IT COMPLICATED?

I applied as any other swedish student – on their website for applications – http://www.universityadmissions.se. It was a longer process because I am an international student, but less complicated than for a student outside European Union. As a EU student, you don’t have to pay any fees for studying so that’s perfect! It took sam time to do the TOEFL test and the get results, I also had to send my documents, transcripts (grades and ECTS points)  and after that, it’s only waiting (which almost killed me :D)

After almost 2 months, results came back positive and I was so happy, it’s unbelieveable! Finally I was on a good way to start the biggest change and I was really looking forward to everything that’s coming.

So, my personal experience was really good, college and University Admissions are informing you about everything via email, they are very kind and they always answer your questions which is a huge plus! If you are in any kind of process for studying abroad and have some questions, feel free to ask in comments, I would be more than happy to help :)

Textile school Boras_klein

Prijavila sam se kao i svaki drugi švedski student, preko stranice http://www.universityadmissions.se. Bio je to poduži proces, ali opet kraći nego za studente van EU jer mi kao članovi ne moramo plaćati nikakve pristojbe, prijave niti troškove studiranja. Također sam morala položiti TOEFL test i na te sam rezultate čekala dosta dugo pa nakon skupljanja i slanja sve dokumentacije (ocjene, ECTS bodovi, osobni dokumenti), sve je to potrajalo oko dva mjeseca. Čekanje me doslovno ubijalo i napokon nakon dva mjeseca iščekivanja, rezultati su došli pozitivni, a mojoj sreći i danas nema kraja!

Napokon sam napravila taj korak i uspjela i osjećala sam se kao da sam osvojila svijet, zbilja :)

Moje iskustvo s prijavom je jako pozitivno, nije bilo previše problema (osim panike da TOEFL rezultati neće na vrijeme stići u Švedsku iz Amerike), operateri na službenim stranicama i osoblje na fakultetu je bilo iznimno susretljivo i voljno pomoći, odgovaralo na sve mailove u kratkom roku što me oduševilo i jako mi je puno pomoglo. Usput, ukoliko je netko u procesu ili razmišljanju oko prijave, slobodno mi se javite ako trebate savjete ili imate pitanje :)

23Oct2014-Blog1-902x464


PREPARING TO MOVE | emotional rollercoaster |

I had a bit more than 4 months to realize that I’m moving to another country for at least 2 years. I have to say it was unreal untill maybe a month ago when I actually start moving out of my apartment and slowly packing things not for moving back home but for moving to Sweden. It’s still a very strange feeling and I had my ups and downs, feeling like I can’t wait in one moment to feeling that I won’t be able to function without my family and friends. Everyone around me is very supportive and here’s a big thank you for all of them! So, emotinally, it’s not easy, but pluses are way bigger than minuses, it’s one new experience and something that will shape me a bit more as a person for sure :) Plus, seeing my boyfriend more often than every 6-8 weeks will be a very nice change!

Imala sam nešto više od 4 mjeseca da shvatim da se stvarno selim u stranu državu na najmanje 2 godine. Moram priznati da mi je bilo nerealno sve do možda pred mjesec dana kad sam krenula iseljavati stvari iz stana u Zagrebu i umjesto doseljavanja doma, pakirala ih za selidbu u Švedsku. I dalje imam čudan osjećaj i imala sam i uspona i padova, emocionalnih, u jednom trenu se osjećala kao da ne mogu dočekati, a u drugom bila u panici kako ću bez obitelji i prijatelja. Svi oko mene su me zaista podržavali od početka i hvala im svima! Dakle, emocionalno, nije lako, ali pluseva je više nego minusa, bit će to jedno novo iskustvo, nešto što će me oblikovati kao osobu zasigurno :) Uz to, viđanje dečka malo češće nego svakih 6 do 8 tjedana će biti jako lijepa promjena!


SEARCHING FOR & BOOKING THE APARTMENT 

This is the part when I have to say a huge thank you to my boyfriend who went to Boras and took a look at my apartment, booked it and dealed with everything there! I have to admit that it’s very hard to do anything from outside of the country you are moving to and I am so lucky to have him there because everything went so smoothly only because of that. I started searching for apartments 3 months before the moving moment and it was a good decision because it’s harder to find apartments later. I booked it from August which was perfect. It’s a small student room with a bathroom and a small kitchen (18 kvm in total), without furniture which is a normal thing in Sweden and it’s in some kind of a student’s building, but it’s not a dorm.

The building is very nice and the apartment is also very clean and in a good shape. Every floor also has a bigger common kitchen and living room for hanging out and in the basement, there’s a laundry area – can’t be better! I managed to find a place to live only 10-15 min walking from the University area so I’m planning to get a bike and go to college that way when it’s not raining :)

planritn-402502602

Ovo je dio gdje jedna velika zahvala ide mom dečku, jer organiziranje smještaja bi bilo stravično bez njega vjerojatno. Umjesto mene je otišao, pogledao stan, sve bukirao i to me spasilo. Jako je teško išta izvesti iz druge države i uopće komunicirati o takvim stvarima jer se za iznajmljivanje stana morate tamo pojaviti, popunjavati papire na švedskom itd. tako da mi je ogromna olakotna okolnost bila što njega imam tamo. Stan sam krenula tražiti prije 3 mjeseca i to je bilo idealno vrijeme jer sada je teško naći smještaj.  Stan je minijaturan, zapravo garsonijera, 18 kvadrata, ima malu kuhinju, imam svoju kupaonu i sobu u kojoj nema namještaja što je sasvim normalno za tamošnji standard ( Ikea me jedva čeka) i stančić je u studentskoj zgradi, ali to nije studentski dom.

Zgrada izgleda super, sve je čisto i uredno, novije, standard je zbilja na razini. Svaki kat ima jednu veću zajedničku kuhinju i dnevni boravak za druženja, a u podrumu imamo “vešeraj” s perilicama i sušilicama. Stan je od fakulteta udaljen 10-15 min pješke, a čim dođem planiram kupiti bicikl i tako ići na faks, barem dok ne pada kiša :)


In Sweden college usually starts in the end of August – I start on 31st of August but before that I have few Introduction days for registration and getting to know the university and the city, make new friends and have a proper kick off week which is pretty great, I already got the schedule that includes pool party, official dinner, lots of meetings at bars, games, city tours and so on :)

My moving date is 25th of August, it is so close now and I still have so much to pack which I will share with you in next post!

U Švedskoj akademska godina kreće krajem kolovoza, ja počinjem 31.8, a prije toga imam nekoliko uvodnih dana za registraciju i upoznavanje s fakultetom i gradom, nova prijateljstva i pravi “kick off” tjedan što je odlično, već smo dobili mailom raspored koji uključuje party na bazenu, službenu večeru, druženja u barovima, igre, razgled grada itd. :)

Selim se 25.8., taj datum je sad tako blizu i ja još imam za spakirati pola života, a to dijelim s vama idući put!


That is it for this post, I hope you liked it and if you have any questions or need any advice, feel free to leave a comment :) I will do few more posts connected to this subject – my moving abroad packing list or how I packed my life in 3 suitcases, coming to a new country and actual moving process. I will also show you my new apartment and how I will decorate it or something similar :)

Thank you for reading <3


xoxo

A.

square mile of style

11 thoughts on “I am moving to Sweden | how and why |

  1. I like people who take risks in their life, who want to see more and even if it needs to move to a new place. Moving abroad gives you a lot and of course it takes a lot from you. The important is always to want to develop. Great post!

    Liked by 1 person

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s